Investeringsaftrek.

Bij Financial Lease van een voertuig/object

De investeringsaftrek is een extra bedrag dat je als ondernemer mag aftrekken van de winst wanneer je hebt geïnvesteerd in bijvoorbeeld een nieuwe bedrijfswagen. De winst wordt door de investeringsaftrek lager, waardoor je minder belasting betaalt.

Wat houdt investeringsaftrek in

Bedrijfswagen leasen? Dan krijg je investeringsaftrek

Je hebt recht op de investeringsaftrek, die officieel de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) heet, als je voor meer dan 2.600 euro aan bedrijfsmiddelen hebt aangeschaft in 2023. Onder de regeling vallen ook bedrijfswagens. Of de bedrijfsauto die je hebt gekocht nieuw of tweedehands is, maakt voor de investeringsaftrek niet uit.

Met een Financial Lease-contract ben je direct economisch eigenaar van de bedrijfswagen, waardoor je recht hebt op de KIA. Dat is niet het geval bij Operational Lease, omdat de bedrijfsauto dan eigendom blijft van de leasemaatschappij.

Hoogte investeringsaftrek bedrijfswagen

De hoogte van de investeringsaftrek hangt af van het totaalbedrag aan investeringen in een kalenderjaar. Als je in 2023 tussen de 2.601 euro en 63.716 euro blijft, is de investeringsaftrek 28 procent van het investeringsbedrag. Kom je uit tussen de 63.717 euro en 117.991 euro dan staat de hoogte van de investeringsaftrek vast: 17.841 euro.

Investering

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

 
Niet meer dan € 2.600


€ 2.601 t/m € 63.716


€ 63.717 t/m € 117.991


€ 117.992 t/m € 353.973
 


Meer dan € 353.973


Bron: Belastingdienst

 
0%


28% van het investeringsbedrag


€ 17.841


€ 17.841 verminderd met 7,56% van het deel
van het investeringsbedrag boven de € 117.991


0%


 

Voorbeeld

Stel je schaft met Financial Lease een nieuwe Renault Master waarde van 24.950 euro (exclusief btw). Dat is meteen de enige investering die je in 2023 doet. Dan geldt dat je 28 procent van het bedrag mag aftrekken van je winst.

Aankoopprijs excl. btw: €24.950,-
Investeringsaftrek (28%): €6.986,-

Het bedrag waar je belasting over betaald wordt door de aanschaf van de bedrijfswagen dus verlaagd met 6.986 euro. Hoe groot de belastingbesparing precies is, is lastig te zeggen. Dat is namelijk afhankelijk van het belastingtarief en de heffingskortingen die voor jou gelden.


VOF
De investeringsaftrek geldt voor alle ondernemers. Het maakt niet uit of je een eenmanszaak of een bv hebt. Als je onderdeel bent een Vennootschap Onder Firma (VOF) of maatschap gelden er wel andere regels voor de investeringsaftrek. Je vindt ze hier.

 

Desinvesteringsbijtelling

Als je de bedrijfswagen weer verkoopt kan het zijn dat je een deel van de investeringsaftrek moet terugbetalen. Dit heet de desinvesteringsbijtelling. Die wordt opgeteld bij je winst als je aan deze twee voorwaarden voldoet:

Meer weten over de desinvesteringsbijtelling? Informatie daarover vind je hier.


Als je de bedrijfswagen weer verkoopt kan het zijn dat je een deel van de investeringsaftrek moet terugbetalen. Dit heet de desinvesteringsbijtelling. Die wordt opgeteld bij je winst als je aan deze twee voorwaarden voldoet:

Je verkoopt of schenkt de bedrijfswagen binnen vijf jaar.
De waarde van alle verkochte bedrijfsmiddelen is gezamenlijk hoger dan 2400 euro.

Meer weten over de desinvesteringsbijtelling? Informatie daarover vind je hier.
 

Andere fiscale voordelen

De investeringsaftrek is één van de fiscale voordelen je hebt bij Financial Lease. Als je een bedrijfswagen bij ons aanschaft
heb je ook recht ook renteaftrek, BTW-teruggave en afschrijving.

Mocht je nog vragen hebben over de BTW teruggave bij het leasen van een bedrijfswagen, dan horen we dat graag. Onze Lease Adviseurs beantwoorden je vragen en adviseren je graag bij het vinden van jouw ideale bedrijfswagen voor de lease. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Vind een nieuwe bedrijfsbus.

Met een eigen voorraad van 400+ bedrijfswagens. Zit er voor elke ondernemer wel wat tussen.