Kopen of leasen?

Bij de zoektocht naar een nieuwe bedrijfswagen komt vaak de volgende vraag om de hoek kijken: Ga ik kopen of leasen?

Het aanschaffen van een nieuwe bedrijfswagen is een flinke investering voor je bedrijf. Bij het kopen van een bedrijfsauto betaal je de aanschafwaarde inclusief de btw aan de dealer, zij zetten de auto op je naam, je neemt de sleutels in ontvangst en je bent de trotse eigenaar van een nieuwe bedrijfswagen, zowel economisch als juridisch.

29 januari 2023

5 min.

Auteur

Action Lease - blog | Kopen of Leasen?


Bericht delen

Waarom Financial Lease?

Financial Lease geeft jou als (startende) ondernemer ook mogelijkheid om een nieuwe bedrijfswagen aan te schaffen, maar dan zonder in één keer veel geld uit te geven. De btw dien je te betalen aan de dealer (en kan je bij de eerstvolgende aangifte weer terugkrijgen) en de rest wordt voor je gefinancierd! 

Naast het feit dat je niet direct een grote investering hoeft te doen, levert Financial Lease ook fiscale voordelen op. De bedrijfswagen die je gaat leasen wordt jouw eigendom en komt dus op jouw naam te staan. Je wordt zogezegd economisch eigenaar. Daardoor profiteer je direct van voordelen zoals de btw-teruggave, investeringsaftrek, renteaftrek en afschrijving op de balans. 

De financierder blijft tot het einde van de looptijd juridisch eigenaar van jouw bedrijfswagen. Zij gebruiken de bedrijfsauto als onderpand, in het geval er onverhoopt financiële problemen ontstaan.

De voor- en nadelen van kopen en leasen op een rij:

Kopen

voordelen:

  • Je bent na aanschaf volledig eigenaar van de bedrijfsauto, zowel economisch als juridisch.
  • Je hoeft maandelijks geen aflossingsbedrag te betalen.

Nadelen:

  • Je moet in één keer een grote investering doen, wat invloed heeft op je werkkapitaal.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor verzekerings-, onderhouds- en reparatiekosten.
Financial Lease

Voordelen:

  • Je behoudt vermogen, omdat je niet in één keer een grote investering hoeft te doen.
  • Je profiteert direct van fiscale voordelen zoals btw-teruggave, investeringsaftrek, renteaftrek en afschrijving op de balans.
  • Je bepaalt zelf de looptijd van je contract, een eventuele aanbetaling naast de btw en/of een slottermijn. Zo weet je precies wat je maandelijkse kosten zijn en kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.
  • Extra aflossen is mogelijk zonder dat daar kosten aan verbonden zijn.

Nadelen

  • Je bent zelf verantwoordelijk voor verzekerings-, onderhouds- en reparatiekosten.
  • De financierder blijft tot het einde van de looptijd juridisch eigenaar, waardoor je de auto niet kunt verkopen of overschrijven.

Hoe maak ik de juiste keuze?

Allereerst is het belangrijk om je financiële situatie te beoordelen. Heb je het geld om een nieuwe auto te kopen? Als het antwoord nee is, is je keuze zo gemaakt. De nieuwe bedrijfswagen (deels) financieren biedt jou de mogelijkheid om toch goed voor de dag te komen met een nieuwe auto.

Heb je wel de mogelijkheid om de aanschafwaarde inclusief btw in één keer te betalen, dan kan Financial Lease alsnog een interessante optie zijn. Door het gehele aankoopbedrag deels of helemaal te financieren behoud je werkkapitaal om andere investeringen te doen en/of een buffer te houden voor onvoorziene financiële omstandigheden, zoals de huidige coronacrisis.

Kom je er niet uit en wil je graag advies over leasen of kopen? Neem contact met ons voor de mogelijkheden en/of vraag direct jouw geheel vrijblijvende Financial Lease offerte aan via onze website.

Financial Lease - Wat zijn de voordelen
Action Lease

Financial Lease – Wat zijn de voordelen?

Financial Lease – Wat zijn de voordelen? Je hebt je nieuwe bedrijfswagen gev...

Bericht lezen
Fiscaal advies
1 maart 2023
8 min.
Action Lease
Financial Lease Bij Action Lease – Onze Superkrachten!
Action Lease

Financial Lease Bij Action Lease – Onze Superkrachten!

Ben je op zoek naar een nieuwe bedrijfswagen en denk je hierbij na...

Bericht lezen
Financial lease
19 februari 2023
11 min.
Action Lease